The Balanced Embouchure is een techniek ter verbetering van de embouchure. De Amerikaanse trompetpedagoog Jeff Smiley ontwikkelde deze methode via talloze lessen van uitproberen en bijschaven en kwam tot de conclusie dat met de oefeningen in het boekje dat hij samenstelde, de meest efficiënte embouchure kan worden ontwikkeld. Met als uitgangspunt ‘overdreven bewegingsoefeningen om de lippen min of meer in de goeie richting te leren gebruiken’ zet hij een even revolutionaire als controversiële methode neer. De traditionelere pedagogiek zet nogal eens vraagtekens bij de schijnbaar vrij extreme oefeningen, maar de oefeningen zijn in wezen erg eenvoudig te begrijpen en dienen geen ander doel dan de speler uit zijn comfortzone te halen en op die manier vastgeroeste patronen en oude fouten uit zijn spel te elimineren en te vervangen door betere, efficiëntere patronen.

De oefeningen lijken in eerste instantie gek, sommigen denken dat het ‘niet mag’, anderen snappen niet precies hoe ze te gebruiken, maar ze nodigen uit tot experiment en geven de vrijheid om traditionelere manieren van embouchure-ontwikkeling eens aan een kritisch onderzoek te onderwerpen. Als je het gevoel hebt alles al geprobeerd te hebben, dan kan BE, zoals de methode bekend staat, een uitweg bieden en nieuw inzicht verschaffen over hoe de embouchure in al zijn aspecten eigenlijk werkt.

Bert kwam deze methode in 2002 op het spoor na een aantal jaren van veel optredens en geforceerd spelen. Zijn embouchure was verre van ideaal en via deze methode is hij niet enkel beter gaan spelen, maar heeft hij ook veel meer inzicht gekregen in hoe het werkt en wat er voor nodig is om te komen tot een efficiëntere manier van spelen.

Hij geeft speciale BE-lessen. Dit zijn lange lessen waarin alle aspecten van BE bekeken en uitgelegd worden. De lessen zijn enkel voor mensen die het boek reeds hebben, maar niet zeker weten of ze het wel goed doen.

Een BE-les kost 100 Euro incl BTW (voor 21 jaar en ouder) en duurt zo’n anderhalf a twee uur. Daarin worden alle vragen behandelt die de leerling heeft en wordt uitgelegd hoe de methode gebruikt moet worden. Een verslag en studie-advies wordt meegeleverd. Vervolglessen kosten 75 Euro. Meestal is een introductieles genoeg, soms willen mensen de vinger aan de pols houden middels een of meer vervolglessen. Deze zijn vaak wat korter omdat de principes duidelijk zijn.

Directe link naar The Balanced Embouchure-site van Jeff Smiley

Je kunt Bert gerust mailen met vragen over de methode of over een specifiek onderdeel hiervan. Antwoord gegarandeerd.