Silent Live

 

 

English

Live improvisaties bij silent movies

"Dank voor jullie laatste voorstelling. Waar jullie als Silent Live goed in zijn, is het in het telkens weer op originele wijze een eigen draai geven aan het concept filmmuziek. Ondanks het grotendeels improvisatoire karakter van jullie muziek, helpen jullie de kijker de film beter te begrijpen en in te voelen en laten jullie je merkbaar inspireren door de beelden." Martin De Ruiter, programmeur Cinema Concerten EYE Filmmuseum

Schijnbaar moeiteloos voegt Silent Live een soundtrack toe, die van een film een geheel maakt dat absoluut meer is dan de som der delen. In hun bekwame handen, die niet alleen een groot gevoel voor beeld en sfeer verraden maar ook getuigen van het lef om subjectief te interpreteren, word je meegenomen in een aangrijpende, zintuigelijke ervaring.” Kim van der Werff, medewerker programma Focus theater Arnhem

In 2014 formeerde saxofonist Frido ter Beek een eenmalig trio met Jasper Somsen  en Bert Lochs, om enkele korte films te voorzien van live geïmproviseerde muziek. De premièrevoorstelling werd zo enthousiast ontvangen, dat er al snel een aantal succesvolle voorstellingen volgden.

Voor een uitverkocht Heerenstraat Theater, Wageningen (ca. 100 bezoekers) werd de film Microcosmos (1996) live van nieuwe muziek voorzien. Deze film werd voorafgegaan door een introductie van de beroemde entomoloog Marcel Dicke: “De Liefdes Liederen Van Insecten” Vervolgens speelde Silent Live in EYE, Amsterdam bij een aantal experimentele Franse shorts uit de jaren dertig. Dit was zo’n succes (zaal 3, ca. 130 bezoekers) dat het trio inmiddels jaarlijks terugkeert, net als in de andere filmtheaters waar Silent Live voorstellingen gaf, vrijwel alle uitverkocht, waaronder Trianon Leiden, Kijkhuis Leiden, Parkstad Limburg Theater Heerlen,  Focus Arnhem en LantarenVenster te Rotterdam. In het Focus theater werd Silent Live teruggevraagd om ter gelegenheid van de opening van hun nieuwe theater een tweetal shorts te begeleiden.

Het rijke film/documentaire repertoire van Silent Live bevat o.a.: Voyage of time (2018), The Artist (2011), The Red Turtle (2016), Les Triplettes de Belleville (2003), Microkosmos (1996), La Coquille et le Clergyman (1928), Dr.Jeckyll and Mr. Hyde (1920) en Weltstadt in Flegeljahren: Ein Bericht über Chicago (1931).

Silent Live wordt graag uitgedaagd door films uit alle perioden van de filmgeschiedenis en het aangaan van experimenten. Hierbij valt te denken aan films of documentaires als De Nieuwe Wildernis, De Wilde Stad, Under the Skin.

Doordat Silent Live bij elke voorstelling live improviseert, zonder gecomponeerde muziek of sounddesign, beleeft het publiek een werkelijk unieke audiovisuele ervaring. Iedere voorstelling is onvoorspelbaar en geeft de kijker frisse blik op de vertoonde film. Silent Live transformeert muziek en film tot een nieuw Gesamtkunstwerk: een gebalanceerd samenspel tussen film en livemuziek. Door het gebruik van meerdere geluidseffecten is het trio zowel geschikt voor kleine zalen als grote festivals.

Frido ter Beek-saxen en effecten | Bert Lochs-trompet, EWI en effecten | Jasper Somsen-contrabas | Gastspeler: Florian Zenker, gitaren, effecten

Mail Bert Lochs voor info, technische rider en andere media

Silent Live Trailer 1

Silent Live Trailer 2