Biografie

Trompettist Bert Lochs behoort tot één van de beste jazztrompettisten van zijn generatie. Als improvisator pur sang weet hij al jaren een schare aan fijnproevers te bereiken. Bij het grote publiek niet zo bekend maar een musician’s musician, die in de luwte toch op de grote podia terecht wist te komen zoals diverse keren op het North Sea Jazz Festival, Victoria Oslo, het Montreux Jazz Festival en het BIM-huis. Op bugel (flugelhorn) is zijn lyrische toon en ietwat melancholieke insteek een handelsmerk geworden, en op trompet kan hij soms ongehoord fel uit de hoek komen en verrassen met virtuoze vingervlugheid en vurige passages. Naast deze twee koperen broeders, is Lochs ook inmiddels een meester op de zg. EVI: Electric Valve Instrument. Een electronische trompet/breath controller waarmee het klankpalet danig uitgebreid kon worden. Ambient soundscapes kunnen ter plekke gecreëerd worden, maar ook baslijnen, heftige elektrische solo’s en weelderige ballads liggen in het bereik van dit instrument met 8 oktaven(!).

Begonnen op bugel in de plaatselijke fanfare werd al gauw duidelijk dat hij een natuurlijke aanleg had voor dit instrument. Na de muziekschool in Hoensbroek waar hij lessen genoot van Charli Green, ging hij in 1985 naar het Hilversums Conservatorium om te studeren bij jazzheld Ack van Rooijen. Ook mensen als Rob Madna, Erik en Bart van Lier en Frans Elsen hadden grote invloed op zijn ontwikkeling.

Na zijn eindexamen Trompet Lichte Muziek wilde hij zich verder ontwikkelen in de kunst van het arrangeren en componeren, en studeerde een jaar aan het Rotterdams Conservatorium bij o.a. Rob Pronk en Bob Brookmeyer.

Al gauw was hij niet van de podia te slaan met bands als Caray! van de Utrechtse fluitist Jeroen Pek en zijn eerste Trio Bert Lochs met bassist Ingo Senst en de oostenrijkse gitarist Erich Gramshammer. Met dit trio haalde hij de finale van het Middelheim Jazztreffen. Hij speelde overigens in meer finales: met het Dirk Balthaus/Bert Lochs Quintet voor de Wessel Ilcken Prijs, met Caray! in Hoeilaart, met het Dirk Balthaus/Bert Lochs Kwartet in Leverkusen en op eigen titel op het First International Contest for Young Jazz Talent in Rome. Later (2004) zou hij als componist nog de finale halen van het composition contest van het Hoeilaart Jazz Festival.

Naast eigen projecten met vriend en muzikale evenknie Dirk Balthaus speelde hij al vanaf het conservatorium in diverse bezettingen, hij speelde als solist en sectielid in diverse bigbands w.o. de Guus Tangelder Band, en was/is sideman bij veel verschillende korter en langer lopende projecten van diverse bekende Nederlandse muzikanten: Pieter Bast ESP, Jasper Somsen Group, Utrecht Jazz Archipel, Paul Maassens Miro Move en Marc van Vugts Big Bizar Habit. Ook is hij vijf jaar de vaste trompettist geweest van de illustere band The Handsome Harry Company, waarmee vele honderden optredens zijn gedaan in heel Europa. Met al deze ensembles werden naast tours ook opnames gemaakt.

In 2007 begon een nieuwe periode van creatieve uitspattingen waarin Lochs meer begon te leunen op zijn compositiorische kwalteiten. Eerst met zijn Trio Bert Lochs, met bassist Jasper Somsen en de Duitse gitarist Florian Zenker, waarmee hij twee cd’s maakte en een jaar in diverse theaters speelde, onder de Jazz Impuls-vlag, daarna met het trio Lochs/Balthaus/Herskedal (LBH) met op tuba de inmiddels wereldberoemde tubaspeler Daniël Herskedal. Ook hiermee maakte Lochs twee cd’s en speelde op vele podia w.o. North Sea Jazz. LBH evolueerde tot wat nu zijn langstlopende project is: Braskiri. Met een nieuwe tubaspeler, de Noor Steffen Granly, en de toevoeging van drumlegende Wim Kegel, begon in 2014 met de eerste demo een succesvol kwartet dat naast North Sea Jazz op vele podia heeft gespeeld in binnen- en buitenland. Inmiddels staat de teller van dit gezelschap op 3 goed ontvangen cd’s. Twee studio cd’s en een live-opname gemaakt in de beruchte Studio 2 van het MCO.

Een apart ensemble dat nog genoemd kan worden is de muzikantenpoule van Silent Live. Op initiatief van saxofonist Frido ter Beek ontstond een wisselend ensemble (met o.a. Florian Zenker en Jasper Somsen) om al improviserend films te begeleiden. Inmiddels zijn er vele voorstellingen geweest van films zoals MicroKosmos, The Red Turtle, Les Triplettes de Belleville en nog veel meer. Pure improvisatie die al te horen was in EYE, LantarenVenster, Focus Arnhem en Lumiere in Maastricht. Een uniek concept dat het publiek echt betovert en film op een heel ander niveau laat beleven.

De laatste jaren is Lochs (o.a. na het wegvallen van alle optredens tijdens corona) bezig nóg een loot toe te voegen aan zijn muzikale activiteiten. Het componeren van digitale muziek voor film en media en het produceren van albums voor zg. libraries is steeds meer onderdeel van zijn dagelijkse bezigheden. Per computer en met het gebruik van allerhande samples naast het opnemen van zijn trompet en een aantal andere ‘echte’ instrumenten, worden volledige orkestpartituren tot leven gebracht. Inmiddels heeft dit geleid tot drie albums bij een prijswinnende Duitse library.