Round Square Quintet

De geschiedenis van RSQ begint bij contrabassist en componist Henk de Ligt. Zijn kwintet HENK bestond buiten hemzelf uit trompettist Bert Lochs, saxofonist Stephanie Francke, pianist Ed Baatsen en drummer Friso van Wijck. Na zijn overlijden in 2020, blijft de band zonder bassist achter. De bandleden zijn echter nog lang niet op elkaar uitgekeken en besluiten een doorstart te maken. Na even te hebben overwogen zonder contrabas te spelen, werd uiteindelijk toch besloten om de band te completeren met de jonge Nederlandse basheld Marijn van de Ven. In november 2022 speelde het vijftal zijn eerste concert dat meteen op beeld werd vastgelegd.

Waar HENK voornamelijk composities van de Ligt speelde, wil RSQ een staalkaart zijn van zijn componerende leden. Bert Lochs is al jaren een begrip met zijn zeer persoonlijke composities in bands als Braskiri en zijn eigen trio’s, Ed Baatsen evenzeer met zijn werk voor Special Delivery, Kenturah’s Kitchen en ook HENK. Stephanie Francke timmert al jaren aan de weg met eigen werk o.a. in haar project Spoken, en met Friso van Wijck heeft dit collectief een hoofdvakdocent compositie van het Rotterdams Conservatorium in de gelederen. Naast enkele stukken van de Ligt wordt er vooral gezocht naar inspirerend nieuw werk van de bandleden. 

Round Square is de titel van een werk van van Wijck, en herbergt een paradox in zich: het is een schijnbaar onmogelijke combinatie, en precies dit beoogt het kersverse kwintet in zijn muziek: vrijheid binnen strakke compositorische lijnen, orde in chaos, elektronica in akoestiek, en klassieke schoonheid in rauwe jazz. Ronder kan een vierkant niet worden.

Stephanie Francke: sopraan- en altsax

Bert Lochs: trompet, flugelhorn, EVI

Ed Baatsen: piano, Rhodes

Marijn van de Ven: contrabas

Friso van Wijck: slagwerk

Mosavans (Ed Baatsen)
Round Square (Friso van Wijck)
The Lines (Stephanie Francke) 15 november 2022
Kitewaltz (Bert Lochs) 15 november 2022
Slow Limp Dance (Ed Baatsen) 15 november 2022